Op tuinderij Rijke Aarde worden groenten, kruiden, fruit en noten geteeld. Hier kan iedereen uit de buurt een groenteabonnement afsluiten; we willen ongeveer 200 monden kunnen voeden. Van april tot december wordt er wekelijks een zo divers mogelijk aanbod samengesteld. De ongeveer 1.5 hectare grote tuinderij Rijke Aarde is ook toegankelijk voor een wandelingetje of een rustmoment en wie wil kan helpen op de tuin.
Een agro-ecologische tuinderij
De gangbare landbouw is ontstaan omdat steeds meer mensen moesten worden gevoed. Schaalvergroting, mechanisatie en meer gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest leken de juiste keuzes. Intussen is al langere tijd duidelijk dat deze manier van voedsel produceren roofbouw pleegt op natuurlijke bronnen. Landbouwgrond is ernstig gedegenereerd en er zijn steeds grotere hoeveelheden kunstmest nodig om gewassen te laten groeien. Mechanisatie zorgt voor een bodem die is dichtgereden en nog nauwelijks water vasthoudt. De rassenvariëteit (het aantal verschillende soorten van een bepaalde groente) is sterk afgenomen, waardoor ziektes zich makkelijker kunnen verspreiden en ontwikkelen. Wij hebben het natuurlijke systeem ernstig overvraagd. En de weg die ons voedsel aflegt van het land naar ons bord is lang en ingewikkeld. Gelukkig groeit het bewustzijn dat dit zo niet langer kan. Dat we beter voor onze grond moeten zorgen, dat we ons voedselsysteem moeten verduurzamen en de keten korter moeten maken. Gedachtegoed zoals permacultuur, agro-ecologische en regeneratieve landbouw wordt gelukkig steeds vaker toegepast.
Tuinderij Rijke Aarde wil daaraan bijdragen. De belangrijkste sleutel daarbij is biodiversiteit. Het aanmoedigen van diversiteit aan alles wat in de natuur leeft zorgt voor een agro-ecosysteem dat met weinig inbreng zichzelf in stand kan houden. Het doel is de natuur na te bootsen op een ietwat geordende manier. Zo ontstaat er een levendige, weelderige tuinderij waar ruimte is voor veel meer dan alleen worteltjes en sla. En het telen van een diversiteit aan groenten, kruiden, vruchten en andere eetbare planten zorgt ervoor dat er altijd oogst is, ook als het voor sommige planten een slecht jaar is.
De natuur het werk laten doen, klinkt idyllisch. Om te ervaren wat werkt op een specifieke plek vraagt echter veel observeren en experimenteren inclusief de mislukkingen die daarbij horen. Ook willen we het bodemleven met rust laten zodat het haar werk kan doen. Dat betekent geen grote machines en dus veel handwerk. De tuinderij zal daarom kleinschalig blijven. Dit alles vraagt een andere benadering dan wat gebruikelijk is. Geen schaalvergroting, geen hoge winstoogmerken gericht op de korte termijn. Wij willen een tuinderij opzetten die gezond en veerkrachtig wordt en blijft en die vele toekomstige generaties kan blijven voeden.
En zeker in de eerste jaren zal de aandacht vooral uitgaan naar het letterlijk nieuw leven inblazen van de gedegenereerde bodem.
De tuinderij in de gemeenschap
De natuurlijke rijkdom van de tuinderij beschouwen we niet als ons eigendom. Wij delen deze rijkdom graag met de gemeenschap door de tuinderij open te stellen voor bezoekers en te bouwen aan een blijvende relatie met de leden en de gemeenschap. In ons ondernemerschap hebben solidariteit, verbinding, inspiratie en welzijn een belangrijke plek.